Republica Zambia - o bijuterie a Africii de sud

Republica Zambia este o tara din sudul Africii, avand ca vecini in nord pe R.D. Congo, la nord-est Tanzania, la sud-est Zimbabwe si Mozambic, in sud Botswana, la vest Angola si Namibia. Are o suprafata de 752.618 km patrati si o populatie de 14.638.505 de locuitori. Zambia si-a castigat independenta pe 24 octombrie 1964.

In Zambia se vorbesc 73 de dialecte printre care Bemba, Nyanja, Tonga, Lozi, Lunda, insa limba oficiala este limba engleza. Capitala tarii este orasul Lusaka.

Clima regiunii este una tropicala, iar mare parte a teritoriului este acoperit de paduri tropicale cu teck si mahon, dar si savane cu palmieri si baobabi. Fauna este una extrem de variata, fiind ocrotita prin lege. In Zambia exista mai multe Parcuri Nationale si Rezervatii Naturale. Cel mai important Parc National este Kaufe, fiind al doilea parc din lume ca marime. Parcul este traversat de raul Kaufe si aici exista un adevarat ecosistem format din sute de specii de pasari. De asemenea Parcurile Nationale Luangwa Sud, Lunagwa Nord, Lochinvar adapostesc uriase turme de antilope africane unice in aceasta parte a Africii.
De asemenea in Republica Zambia exista si numeroase zone naturale ocrotite incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO: Arealul cascadei Victoria/Victoria Falls (Mosi-ao-Tunya), este cea mai mare cadere de ape din lume — 2,5 km, cu un volum de 550 milioane de litri pe minut si lichid pulverizat ce se observa de la 30 km distanta.

In ceea ce priveste populatia Zambiei, acestia se numesc bantu, iar prezenta lor in aceasta regiune este atesta inca din secolul al XIII-lea. In anul 1891 intregul teritoriu al Zambiei intra in posesia Companiei Britanice a Africii de Sud, iar din anul 1924 devine colonie a Marii Britanii si primeste numele de Rhodesia de Nord.

40 de ani mai tarziu pe 24 de octombrie, Rhodesia de Nord isi castiga independenta si ia numele oficial de Republica Zambia. Primul presedinte al Zambiei Dr. Keneth Kaunda asigura o perioada indelungata de stabilitate politica.

In decembrie 1990 este introdus sistemul pluripartit, astfel alegerile libere din octombrie 1991 au adus prima schimbare democratica a puterii din Africa neagra prin alegerea lui Frederik Chiluba, fondatorul Miscarii pentru Democratie Pluralista (MMD), ca presedinte al Zambiei.
In prezent Zambia este republica prezidentiala, potrivit Constitutiei din 1991. Seful statului este Michael Chilufya Sata (din 23 septembrie 2011). Presedintele Zambiei este ales prin vot popular pentru o perioada de cinci ani. Puterea legislativa este exercitata de un parlament unicameral — Adunarea Nationala — compusa din 150 de deputati alesi pentru o perioada de cinci ani. Ultimele alegeri generale au avut loc la 20 septembrie 2011, iar urmatoarele sunt programate pentru 2016.

Republica Zambia este membra a 44 de organizatii internationale printre care ONU, OUA, Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (SADC) Organizatia Mondiala a Comertului, Uniunea Africana. Face parte din Miscarea de Nealiniere si din "Grupul 77". SADC a fost fondata la 1 aprilie 1980 la Lusaka, iar Zambia gazduieste sediul COMESA (Piata Comuna pentru Africa de Est si de Sud) conform Agerpres.

Zambia este una dintre cele mai urbanizate state din Africa sub-sahariana. Din 1999, Zambia a cunoscut o crestere economica sustinuta datorita politicii de diversificare economica.

Economia zambiana bazata, multa vreme, pe exploatarea cuprului (65% din exporturi — al doilea exportator mondial) si a cobaltului (al treilea exportator mondial), care reprezenta impreuna 7% din PIB, se bazeaza acum si pe agricultura (porumb, bumbac, cafea, zahar si tutun) care contribuie cu peste 15% din PIB. Din 2007, s-a creat un Parteneriat economic cu China in vederea exploatarii cuprului in zona minei Chambishi. In 2012, productia de cupru a totalizat 800.000 tone si se estimeaza ca va atinge 1,5 milioane de tone pana in 2015. Potentialul agricol al Zambiei, din care numai 20% dintre terenurile arabile sunt cultivate, ramane foarte important.

Principalele atractii turistice: capitala Lusaka; satul cultural Kabwata, dedicat pastrarii artei si traditiilor indigene; Catedrala Sfintei Cruci, Gradina Botanica si Zoologica Munda Wanga si Muzeul National Lusaka; Muzeul Centura de Arama din Ndola, un important centru COMERCIAL si poarta spre regiunea de productie minerala a Zambiei. Kitwe, al doilea oras ca marime din tara si un loc de o importanta foarte mare pentru cupru. O alta atractie turistica este Barajul Mindolo, aflat la 7 km departare de lacul si cascada Makwera, care se afla la 9 km de oras. De asemenea, capitala turistica a Zambiei, Livingstone ofera cateva hoteluri de lux, un cazino, Muzeul Livingstone si Muzeul Caii Ferate.

In ceea ce priveste gastronomia, cea mai importanta mancare este un aluat numit "nsima", facut din malai, cassava sau mei si consumat de obicei cu tocana de legume si peste. In zonele rurale, alimentele obisnuite sunt alunele si cartofii. Berea este o bautura populara.

 

sursa: historia.ro

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org