Kyoto – orasul samurailor

Featured Kyoto – orasul samurailor

Kyoto este un oras care se afla in partea centrala a insulei Honshu, Japonia. Adaposteste aproape 1,5 milioane de locuitori. Orasul a fost capitala imperiala a Japoniei pentru mai bine de 1000 de ani, iar acum este capitala Prefecturii Kyoto din regiunea Kansai si face parte din zona metropolitana Kyoto-Osaka-Kobe. Unul dintre numele sale istorice este „Orasul celor zece mii de altare”.


Orasul Kyoto are o istorie de 1200 de ani. Acesta a fost atestat ca o capitala imperiala sub numele „Heian-kyo” in anul 794. Cu toate ca au avut loc multe schimbari de-a lungul anilor, Kyoto a adoptat mereu cele mai inalte standarde ale timpului si a avut o marre contributie la dezvoltarea si puterea industriala, economica si culturala a natiunii. Spiritul curajos si directiv al trecutului lui Kyoto ca oras capitala, inca se simte si in zilele noastre. Orasul pastreaza, de asemenea, caracteristicile indragite ale culturii ca marturii ale timpului. Acest lucru se poate observa in templele si altarele construite in stiluri unice in Kyoto, precum si casele locuitorilor. Mai mult de atat, multe dintre festivaluri, ceremonii si industrii traditionale arata dorinta orasului de a transmite si de a dezvolta cultura veche de 1200 de ani.


Heian-kyo reprezenta o zona incredibil de mare cu un imens peisaj urban proiectat in jurul palatului imperial, care se afla in nord. Acesta se intindea pe o raza de 5,2 km de la nord la sud si de 4,7 km de la est la vest. De fiecare parte a drumului principal, Suzaku-oji (lat de 85 de metri), se aflau regiunile Sakyo si Ukyo ce erau locuite de pana la 150,000 de locuitori. Pietele nationale din fiecare din aceste regiuni erau cele mai mari din toata Japonia si erau aduse numeroase bunuri din toata lumea. Guvernul se ocupa, in mod direct, de gestionarea productiei artizanale si a mestesugarilor care practicau cele mai avansate tehnici ale timpului, i-a facut pe acestia sa locuiasca acolo. Dai-dairi este locul unde se aflau birourile administratiei guvenului si casa imparatului, in partea de nord a Heian-Kyo. Tot acolo era si centrul politic al natiunii unde nobilii, ofiterii si soldatii , precum si imparatul insusi lucrau. Zona inconjuratoare cuprindea birouri administrative, localizate pe strazile ingrijite.

„Un amestec natural de salcii si flori de cires se tes intr-un brocart, Heian-kyo”, spune un vers care exprima peisajul urban al celei mai stralucitoare perioade a capitalei Heian. Cu toate acestea, pe la mijlocul secolului al X-lea, la aproape 200 de ani de la fondare, orasul a inceput sa sufere modificari. Ukyo a devenit o zona mai putin metropolitana, revenind la zona rurala de campuri si gradini, putin populata. Locuitorii s-au concentrat pe sectorul Sakyo si Heian-kyo s-a dezvoltat, in principal, in partea de est a raului Kamo dincolo de orasul propriu-zis si, la fel, in nord. Granitele orasului Heian-kyo si-au pierdut forma echilibrata si a devenit cunoscut ca Kyoto in jurul secolelor al XI-lea sau al XII-lea.


Sub noul sau nume de la inceputul perioadei medievale, guvernul dinastic a slabit si a fost inlocuit cu o CONDUCERE militara, schimband Kyoto din capitala conducatoare intr-una care era condusa. In partea de est a raului Kamo, s-a ridicat un oras-resedinta al samurailor pentru a inlesni noua conducere. Acest lucru a oferit regiunii Higashi-yama un aspect cu totul diferit, in afara fortelor militare care faceau legea si schimbarile in oras. In epoca medievala, Kyoto a devenit un centru pentru noi forme prospere ale budismului si multe temple au fost construite la poalele muntilor Kita-yama, Hihashi-yama si Nishi-yama .
In timp de To-ji si Sai-ji erau singurele temple oficiale ale Heian-kyo, prin sprijinul religios al cetatenilor, multe temple noi au rasarit rapid. De-a lungul secolelor l XIII si XIV, contructiile au continuat, schimband peisajul urban al orasului Kyoto si dandu-i noul caracter de oras cu o puternica cultura religioasa.


In timpul acestei transformari, cetatenii orasului medieval Kyoto au devenit sarguinciosi. Caderea industriei nationale a fortat negustorii si mestesugarii care lucrau pentru industria condusa de guvern, sa devina independenti. Acestia s-au organizat in „za” – asociatii cooperative – care le proteja drepturile si interesele afacerilor lor si au facut ca industria manufacturii si economia sa fie mai dinamica decat inainte. Noua lor politica s-a extins si in sectoarele administrative si culturale. Uniunea acestora putea fi observata in mod evident la marele festival si aste ceremonii pe care le organizau in regiunea Gion. In perioada medievala, Kyoto s-a dezvoltat intr-unul dintre cele mai influente orase ale Japoniei.


Insa, „Marele razboi civil dintre Onin si Bunmei”, care a durat 11 ani in ultima parte a secolului al XV-lea, a adus o lovitura zdrobitoare prosperitatii orasului medieval Kyoto. Un sfert de secol a fost pierdut in incercarea de recuperare, dar orasul nu va mai niciodata asa cum a fost inainte. Kyoto nu mai era un centru integru; campurile si gradinile se intindeau pe 2 km intre sectoarele Kamigyo si Shimogyo, facand Kyoto sa arate ca si cum ar fi fost impartit in doua. Acest plan al orasului a ramas asa timp de un secol pana cand Toyotomi Hideyoshi a ordonat ca orasul sa fie complet reconstruit. Acesta a ocupat spatiul dintre Kamigyo si Shimogyo pentru a promova urbanizarea, iar Kyoto ra din nou un oras reunit. Pentru prima data, orasul era protejat de diguri de pamant. Gosho – palatul imperial – a fost reconstruit in centrul orasului si castelul Juraku-dai stralucea mandru in aur.


Astfel, a inceput perioada moderna. Domnia lui Toyotomi a reinviat templele si altarele in mod considerabil, iar sub conducerea succesorului Tokugawa, Kyoto si-a recastigat onoarea ca oras al culturii si religiei. Renasterea ca oras industrial era si mai remarcabila. La finalul secolului al XVII, Hishijin a devenit unul dintre cele mai renumite diststricte de textile din lume, desi Kyoto nu a reusit mereu sa se dezvolte in acelasi ritm. De la mijlocul secolului al XVIII-lea pana la jumatatea secolului al XIX-lea, a intampinat trei mari dezastre: incendiile din perioadele Hoei (1704-1710), Tenmei (1781-1788)si Genji (1864). Din fericire, orasul nu a ars in intregime si a fost restaurat.


In epoca moderna, Kyoto si-a pierdut dreptul de capitala politica in fata lui Edo ( astazi Tokyo). In primul an al epocii Meiji (1868), Kyoto si-a recastigat statutul de capitala, dar situatia politica a Japoniei a stabilit ca Tokyo sa fie centrul tarii din nou. Protestele cetatenilor din Kyoto nu au avut succes si, in cele din urma, imparatul s-a mutat la Tokyo. Fosti nobili si cetateni influenti au parasit orasul Kyoto pentru a-l urma pe imparat. Orasul a fost puternic si a inceput sa se refaca, cadrul pentru transportul securizat, resursele de apa si energie au fost gata, iar constructia Apeductului Lacul Biwa a inceput. Constant, erau folosite noi tehnici industriale, precum metodele inovatoare de tesut din zona Nijin, si a inceput construirea de noi fabrici.


Aceste obiective intreprinzatoare pe termen lung au animat spiritul oamenilor si au dus la A Patra Expozitie Industriala Nationala, in onoarea a 1100 de ani de istorie ca si capitala a orasului Kyoto. Aceasta a fost urmata de cuprinzatorul „Trei mari lucrari”, un efort care a avut la baza un nou proiect pentru un al doilea apeduct pe lacul Biwa, a modernizat sistemul hidraulic al orasului si a modernizat mijloacele de transport cu tramvaie si drumuri imbunatatite. Acest proiect a dura 10 ani pentru a putea fi terminat si a fost necesar un suport financiar extraordinar, dar, in cele din urma, reconstruirea orasului Kyoto a fost realizata. Supravietuind greutatilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial, Kyoto din zilele noastre a avansat in multe moduri. Acum, noile industrii si institutiile stiintifice aduc o contributie importanta in lume si multe obiceiuri culturale ale trecutului sunt pastrate.

Kyoto nu este genul de oras care sa se multumesca cu putin. In SCHIMB , continua sa lupte pentru schimbare si dezvoltare, adaptandu-se pentru a satisface nevoile fiecarei generatii . Kyoto este si va fi mereu un oras istoric viu.


Locuri superbe care pot fi vizitate in Kyoto:
Castelul Nijo – fosta resedinta a Shogun-ului din Kyoto;
Palatul Imperial din Kyoto – resedinta familiei imperiale pana in anul 1868;
Palatul Sento - palat imperial cu gradini superbe ;
Muzeul Manga din Kyoto – a fost recent deschis.

 

sursa: descopera.ro

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org