New York, orasul vibrant al viselor si al povestilor din filme

Featured New York, orasul vibrant al viselor si al povestilor din filme

Este numit cel mai important centru financiar al lumii, orasul zgarie-norilor, "orasul care nu doarme niciodata" sau "The Big Apple". Iar odata ajuns aici iti dai seama ca nu exista povesti despre New York, totul este adevarat.

Poate fi usor considerat orasul cel mai puternic economic, cel mai impunator, cel mai faimos, mai recunoscut, mai influent la nivel mondial, orasul complet.

"Welcome to New York" se vede scris inca de pe pista aeroportului LaGuardia. Metropola inseamna cel mai mult Manhattan - centrul sau unde se afla aproape tot, de la atractiile turistice la puterile financiare. Empire State Building, Chrysler Building si Rockefeller Center iti iau ochii pe cerul zgarie-norilor, iar orasul are cinci din cele mai inalte zece cladiri din Statele Unite.

Cea mai inalta dintre ele si totodata din Statele Unite este One World TRADE Center. Construita langa locul in care au existat, pana pe 11 septembrie 2001, turnurile World TRADE Center, cladirea va fi inaugurata in ianuarie 2014. Pe locul fostelor turnuri sunt doua mari fantani unde sunt gravate numele celor morti in atentate, ca doua urme uriase ale unor dinti sanatosi scosi cu clestele.

One World Trade Center

Americanii nu mai pot fi niciodata destul de precauti, astfel ca pentru a vizita locul trebuie sa treci prin controale asemanatoare celor de la aeroporturi. La fel este si pentru Statuia Libertatii, probabil cel mai cunoscut simbol al Americii, care a intampinat, la propriu, milioane de imigranti in primele decenii ale secolului trecut.


La marginea parcului strajuita de Fifth Avenue se afla Metropolitan Museum of Art, al doilea cel mai vizitat muzeu din lume, dupa Louvre. Van Gogh, Picasso, Rembrandt, Monet, Manet, Caravaggio, Renoir, El Greco, Gauguin, Cezanne, Matisse, Degas, Modigliani, van Eyck, Pollock sau Rothko, ori Constantin Brancusi au lucrari prezentate in acest muzeu, alaturi de impresionante colectii antice egiptene, romane, grecesti sau bizantine. Museum of Modern Art (MoMA) si Guggenheim Museum sunt alte muzee foarte vizitate de turisti.

Dincolo de aerul sau de film american, indiferent pe ce strada mergi, cu cladiri boeme cu cateva trepte ce coboara in strada sau cu uriasi de peste o suta de etaje, indiferent ca il vezi de la nivelul Atlanticului sau din varful Empire State Building, ca mananci un hot-dog de la vanzatorii ambulanti, ca observi peste tot cultura covarsitoare a marketingului, ca vezi o piesa pe Broadway, mergi pe Brooklyn Bridge sau prin Chinatown, New York-ul are o vibratie care nu se opreste niciodata. Asa cum nici povestile lui nu se opresc niciodata.

Statuia Libertatii

New York Manhattan

 

sursa: ziare.com

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org