Ilha do Mel: „Vama Veche” din Brazilia?

Featured Ilha do Mel: „Vama Veche” din Brazilia?

Frumoasa şi micuţa insulă din Oceanul Atlantic, situată chiar în Golful Baia de Parangua este considerată de multe ghiduri de călătorie drept cel mai pitoresc şi neatins loc de pe toată coasta de sud a Braziliei. Liniştea de aici, plajele neatinse, cadrul natural nemodificat, valurile numai bune pentru practicarea sporturilor nautice au transformat recent insula într-una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă pentru brazilieni şi nu numai. Aceasta, în ciuda specialiştilor care se tem ca odată descoperită de marea masă a turiştilor, insula să nu devină în scurt timp d enerecunoscut, cadrul să natural mirific urmând să fie modificat de hoteluri, cluburi, şosele, etc. Până atunci, Ilha do Mel rămâne un adevărat Paradis pe Pământ!

Acolo unde nu sunt şosele

Accesibilă (încă) doar cu ajutorul bărcilor şi şalupelor, Ilha do Mel (Insula de Miere în traducere directă), este traversată doar de plaje cu nisip fin şi alb. Aici nu există de fapt, niciun drum şi nicio şosea. Insula beneficiază de un ecosistem propriu, cu biotopuri diverse şi păstrate încă nestricate de lăcomia şi ignoranţa omului.

Accesul se face doar cu bărcile puse la dispoziţie de către Ministerul Mediului din Brazilia, care nu acordă mai mult de 5.000 de permise individuale pentru norocoşii turişti care vor să viziteze acest loc intact. Insula nu a mai fost locuită din timpuri imemoriale, mai precis din momentele în care primii săi locuitori temporari au poposit aici, după cum o certifică şi aşa numitele Sambaquis locale, nimic altceva decât movilele de scoici ridicate de oamenii care au ajuns aici acum aproximativ 5.000 de ani.


Insula atrage în fiecare sezon al verii mulţi brazilieni care se înghesuie pentru biletele emise de minister. Cu toate acestea, plajele pustii din Encantadas, situate în sudul insulei, sau Nova Brasilia şi Fortaleza din nord, oferă încă o atmosferă liniştită şi netulburată pentru drumeţii, scuba diving, contemplarea naturii sau pescuit sportiv.

La Encantadas, turiştii se pot relaxa şi distra de asemenea în activităţi de surfing, scuba diving sau drumeţii în apropierea micului golf Mar de Flora, care mărgineşte de altfel şi una dintre cele mai frumoase plaje din insulă. Aici, turiştii declară că se pot admira unele dintre cele mai frumoase apusuri de soare din întreaga Brazilie. În apropiere, există Gruta das Encantadas, o grotă marină care merită vizitată, mai alesc că accesul în ea se face relativ uşor în timpul refluxului.


În apropiere de Nova Brasilia, turiştii pot urca şi coborâ zecile de trepte înspre Farol das Concha (Farul Scoicilor) un frumos far maritim ridicat după planurile inginerului Zosimo Barosso, omul care a ridicat şi Farul Itapua din Salvador. Farul de pe Ilha do Mer a fost construit în anul 1872, în timpul domniei regelui Pedro al II-lea, de către consorţiul scoţian P.&W. Mac Lellan. Priveliştea dispre Mirante do Farol, este superbă, căci de aici se pot admira , fotografia şi filma cele trei plaje: Praia de Fora, Ponta do Joaquim şi Praia Grande.

Fortăreaţa Nosa Senhora dos Prazeres, este situată la 40 de minute de mers de la Nova Brasilia spre Figueria şi se poate ajunge la ea şi cu bicicleta. Fortăreaţa a fost construită în anul 1767, când Brazilia era încă o colonie portugheză, pentru a apăra coasta de atacurile galioanelor franceze, engleze, spaniole şi olandeze.

Iubitorii de delfini trebuie să poposească neapărat în Baia dos Golfinos, un mic golf la care se ajunge uşor dinspre docurile de la Encantadas şi Nova Brasilia. În acest mic golf există tot timpul anului o populaţie stabilă de delfini care îşi creşte puii în apele mici de aici, unde micii delfini sunt la adăpost de rechini şi alţi eventuali prădători naturali.


Cele 30 de plaje


Pe Ilha do Mel există aproximativ 30 de plaje, toate sălbatice, naturale şi neamenajate. Cele mai frecventate de turişti sunt cele de la Mar de Fora şi Prainha, situate în sud. Zona Encantadas asre mai multe plaje decât Nova Brasilia, ale cărei plaje mărginesc un mic istm. Cu toate acestea, Limoneiro, una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei este siutată la doar 5 minute de mers dinspre nord de Nova Brasilia spre partea de vest a insulei.


Praia do Miguel şi Praia Grande, situate lângă far sunt cele mai potrivite plaje pentru surfing din toată zona Encantadas, iar căutătorii de plaje complet pustii, fără oameni, trebuie doar să-i întrebe pe ghizii turistici pe unde să ajungă în Praia da Bica de Norinho, unde există şi un izvor cu apă dulce sau Praia de Conchinhas, acoperită aproape în întregime de mici scoici.


Pentru a ajunge pe Ilha do Mel, turiştii trebuie întâi să ajungă cu avionul, trenul sau maşina în oraşul brazilian Curitiba de unde se poate lua autobuzul sau trenul spre portul Paranagua. Din acest port, există curse zilnice cu barca spre Ilha do Mel, de regulă acestea pleacă la ora locală 9:30 şi 15:30. Cursa până la insulă durează în medie cam două ore iar costul unui bilet dus-întors este de aproximativ 8$ în moneda locală.

Există mai multe curse cu barca dinspre Pontal do Sul, alt port mai mic, situat însă la circa 10 kilometri de Paranagua.
Oricum ar fi, şi din ce loc s-ar pleca, Insula Mierii este încă la înălţimea numelui şi renumelui ei. O dovadă în pluc că turismul pe valori ecologice este singura variantă viabilă pe termen lung a turismului, în general vorbind.

 

 

sursa: descopera.ro

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org