Paris, orasul luminilor

Parisul este locul in care toata lumea viseaza sa ajunga macar o data in viata. Orasul francez a fost intotdeauna una din marile atractii turistice din lume, fiind catalogat de multe ori drept orasul indragostitilor. Parisul este capitala si cel mai mare oras din Franta, este traversat de raul Sena si este in mare parte neschimbat din anul 1860.


Parisul si-a castigat renumele inca din timpuri mai vechi, fiind cel mai mare oras din lume intre secolele XVI-XIX. De asemenea capitala Frantei a fost si un important centru al educatiei si al ideilor in epoca iluminismului. Si a fost si printre primele orase din Europa care a adoptat iluminatul stradal.


Numele Paris deriva de la primii sai locuitori, tribul galic cunoscut ca Parisii. Orasul era denumit Lutetia (mai complet, Lutetia Parisiorum, "Lutetia Parisii-lor"), in perioada romana intre secolul I si al VI-lea, dar in timpul domniei lui Iulian Apostatul (360-363) numele orasului a fost schimbat in Paris.

Ce ne atrage atat de mult la acest oras? Poate fi mancarea atent preparata, bucataria franceza fiind una dintre cele mai apreciate la nivel mondial. Poate fi arta cea care ne cheama acolo sau istoria. Poate muzica sau cofetariile, bulevardele, moda sau impresionantul turn Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Parisului, care a fost construit in 1889 intr-o perioada de prosperitate cunoscuta ca La Belle Époque.

Oricare ar fi motivul, poti fi sigur ca Parisul este o alegere foarte buna si nu vei regreta. Aici sunt cu siguranta multe lucruri de vazut de aceea este bine sa-ti faci un plan bine pus la punct inainte de a pleca pentru a fi sigur ca nu ratezi nimic din ce iti doresti sa vizitezi. In ceea ce priveste muzeele este o lista extrem de lunga din care sa alegi. Aici putem enumera Louvru, Muzeul Orsay, muzeu de arta impresionista, Centrul Georges Pompidou cladire ce gazduieste muzeul de arte moderne si langa care se afla si atelierul lui Constantin Brancusi, Muzeul Picasso, Muzeul Edith Piaf, Muzeul Armelor, Muzeul de publicitate, Muzeul Papusilor, Muzeul Obiectelor Contrafacute, Muzeul Muzicii, Muzeul Marinei, Muzeul Stiintei si multe altele care va vor incanta privirea si sufletul.

Pot fi vizitate si alte cladiri nu doar muzele, cum ar fi Palatul de la Versailles, Arcul de Triumf, Les Invalides – locul de veci al lui Napoleon, Catedrala Notre – Dame, faimoasa universitate Sorbonne fondata in Evul Mediu, Statuia Libertatii, o varianta mai mica decat cea din portul din New York.

Pentru cei care prefera pur si simplu plimbarile sunt: Bulevardul Champs-Élysées, Rue de Rivoli, Place de la Concorde fosta Place de la Revolution locul unde se afla ghilotina in timpul Revolutiei Franceze din 1789, Place de la Bastille locul unde in trecut se afla inchisoarea Bastillei. Iar pentru cei ce iubesc viata de noapte Parisul ofera faimosul Bal du Moulin Rouge si multe alte atractii.
Parisul reprezinta o destinatie unica si de neuitat. Un loc de care te poti bucura indiferent de vremea de afara.

 

sursa: historia.ro

Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org