Un oraş pe două continente: Istanbul

Istanbul, intemeiat de Constantin cel Mare si cunoscut in vechime sub numele de Constantinopol, este un oras fascinant si incarcat de istorie, ce ascunde multe povesti si intamplari extraordinare.

Aflat pe malul Bosforului , la punctul de intalnire intre Europa si Asia, Istanbul este unul dintre cele mai interesante orase ale lumii.Timp de 16 secole a fost punctul comun a doua imperii si religii si a pastrat importante marturii ale fiecarei ere.


Orasul Istanbul a fost intemeiat de de Constantin cel Mare si mult timp a fost cunoscut sub numele de Constantinopol. Abia dupa anul 1930 a fost recunoscut oficial sub numele de Istanbul.


Arhitectura de baza este cea otomana, dar cladirile reflecta influente ale diferitelor popoare si imperii – bizantine, romane, grecesti. Numeroase constructii religioase, crestine sau musulmane isi profileaza turlele si minaretele pe cerul orasului.


In 2010, Istanbul a fost capitala culturala europeana. Este un oras in continua dezvoltare, cu o bogata oferta atat pe plan cultural, cat si social sau comercial.
Este destinatia perfecta pentru o scurta vacanta sau chiar si pentru un weekend. Odata ajuns la Istanbul, sigur nu te vei plictisi. Poti alege sa mergi la shopping sau sa vizitezi metropola.


Atmosfera acestui oras este magica. Cele mai cunoscute atractii istorice si culturale – Hagia Sophia, Moscheea Albastra, Hipodromul, Palatul Topkapi si nu in ultimul rand Palatul Ciragan, vechea resedinta a Sultanului.
Cel mai important vestigiu ramas din Hipodrom este obeliscul egiptean, ridicat de faraonul Thutmosis III la Karnak in 1472 IC.


Hagia Sophia este construita pe un deal, cu vedere la Marea Marmara si la Golful Bosfor si intampina cu minaretele sale, de la mare departare, vasele sosite la Istanbul. A fost ridicata de imparatul Iustinian in 532-537 si a servit ca si lacas de inchinare la Dumnezeu pentru 1386 de ani, chiar si sub stapanirea sultanilor. Este decorata cu marmura, mozaicuri si picturi, pietre semipretioase si aur. Astazi a devenit muzeu si este vizitata de mii de turisti anual.


Moscheea Albastra este singura moschee cu 6 minarete, si a fost construita intre 1610-1619 sub sultanul Ahmed I pe situl Marelui Palat, langa Hagia Sophia. Numarul neobisnuit de minarete, precum si alternanta de domuri si semidomuri fac din Moscheea Albastra un exemplu deosebit de arhitectura islamica.


Cele mai frumoase panorame ale orasului le poti imortaliza din Eyup District.
La estuarul Bosforului, un loc de importanta culturala si isorica, sunt cateva dintre cele mai importante moschee si mausolee care se pot vizita.
Istanbul are si numeroase centre comerciale foarte cunoscute. Cele traditionale, precum Grand Bazaar, Mahmutpasa Bazaar, Egyptian Bazaar, sunt atractia pricipala pentru turistii veniti din toata lumea. Grand Bazaar este una dintre cele mai mari piete acoperite din lume, dimensiunile sale rivalizand cu cele ale Mall-urilor americane. Aici sunt tarabe diverse, viu colorate, ticsite cu de toate, de la condimente la haine, covoare, vase din cupru si bijuterii. Este binecunoscut faptul ca turistii ajunsi aici n-ar trebui sa plateasca niciodata primul pret. Totul se negociaza!


Galeriile comerciale ce satisfac gusturile si nevoile lumii moderne se afla mai ales in zona noua a orasului, aproape de centrele financiare si rezidentiale. Istinge Park si City’s Nisatasi sunt doua mall-uri adresate consumatorilor high-end, dedicate aproape in exclusivitate brandurilor si designerilor de top.
In ceea ce priveste gastronomia Turcia este renumita pentru aromele sale complexe, cu lokum-ul in cele mai atragatoare combinatii, inghețata rosie, prajiturile cu branza, baclavaua aromata si Doner Kebab-ul.

 

sursa: historia.ro

 

 

Last modified onWednesday, 18 February 2015 14:02
Certificat Web norton safe web valid rss rogers Revista Presei ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! ziare ziare.org